HackBus begon als leuk idee in juni 2020. Hans Kamerling van het bedrijf Ultralogic, zocht naar een manier om ICT studenten in Almere bezig te houden op een ludieke en leerzame manier. Studenten zaten op dat moment al een tijd thuis ivm de Corona pandemie. Vanuit de filosofie ‘Als je niet naar mij kunt komen, dan kom ik op een veilige manier naar jou toe’, ontstond het idee om een mobiel leslokaal in te richten. Een lokaal dat alle faciliteiten voor praktijklabs en online lessen aan boord had en zelfvoorzienend kan draaien, ook onderweg.

Omdat de eerste ritten van dit rijdend leslokaal vooral uit remote hacking labs bestonden, werd de naam HackBus bedacht. Kort, krachtig en veelzeggend. Studenten gingen in auto’s en op grasvelden rondom de bus zitten met hun laptop op schoot en op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Via de krachtige access points aan boord van HackBus kwamen zij op een geisoleerd labnetwerk binnen.

De eerste versie van HackBus was een Mercedes Vito busje, dat zoveel mogelijk systemen virtualiseerde. Servers draaiden als virtual machines en routers soms ook (SDN). Al snel bleek het concept van HackBus aan te slaan en was er veel interesse voor Corona-proof lessen. Hierom heeft HackBus een metamorfose gehad.

Interview met 2 hackers op de kickoff van HackBus versie 1.0


HackBus versie 2.0 is een nog uitgebreidere versie van HackBus. Alle systemen zijn nu in een Volkswagen Transporter bus gebouwd. Deze bus is wat langer dan zijn voorganger en er is nu meer hardware ingebouwd. Vanuit milieubewustzijn geldt nog steeds ‘virtualiseren en groen waar mogelijk’.

De nieuwe HackBus heeft nu ook onderdelen en componenten aan boord, zodat er op locatie praktijklabs kunnen worden uitgerold. Lees meer hierover op: zo werkt HackBus. Daarnaast is HackBus nu volledig zelfvoorzienend en is er een verschuiving te zien van ‘rijdend lab’ naar mobiel soc/noc, kantoor en virtueel leslokaal tegelijk.

HackBus versie 2.0

Nog steeds worden er veel Cybersecurity lessen en colleges gegeven op ROC’s en hogescholen. Hierom blijft de naam HackBus ongewijzigd. Daarnaast worden er steeds meer Security lessen aan het curriculum toegevoegd, bijvoorbeeld Internet of Things Security. Aangezien Security de komende jaren een steeds grotere rol gaat spelen, vinden wij de naam ‘HackBus’ zeer toekomstbestendig!

Uitgangspunten van HackBus:

Elke les moet -zonder aanvullende middelen, mensen of materialen- op elk moment en vanaf elke locatie (on the road) kunnen worden gegeven.

HackBus is in staat om theoretische en praktische lessen te verzorgen. Indien de sociaal-maatschappelijke situatie geen praktijklessen toelaat, dan is er een volwaardig gevirtualiseerd alternatief beschikbaar.

HackBus kan vanaf kantoor (soc/noc) overgenomen en beheerd worden, maar de mobiele soc/noc is geen afgeslankte versie van deze externe locatie. Het mobiele soc/noc is een volwaardige kopie van de externe locatie en bevat alle monitoring en beheertools die de externe locatie ook heeft.

Alle lessen voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en voldoen aan de criteria die de opdrachtgever voor de doelgroep heeft geformuleerd (onderwijsdoelen MBO en HBO).

HackBus docenten blijven continue bijscholen en (her)certificeren. Het curriculum bestaat uit vendor certificeringen, maar er zijn alternatieven beschikbaar om vendor-lockin te voorkomen.

HackBus is ook in de media geweest: